Cara Untuk Berjaya Menjadi Pemandu Teksi

Standar

Pemandu teksi yg berjaya…?. mungkin ada yg merasakan entry terkait agak lucu…, en lah…, mana ada pemandu teksi dimana berjaya…. Saya punyai kenalan berlimpah kurang 500 orang pemandu teksi terutamanya mereka dimana beroperasi di sekitar Putrajaya, Cyberjaya serta juga dalam KL ini. Dari 500 orang indonesia, ada yang bekas pesara kerajaan dimana membuat kerjaya teksi untuk mengisi masa pencen mereka. Ada juga yang kalangan kakitangan kerajaan membuat kerjaya ini menjadi pendapatan sampingan. Kelompok pemandu teksi yang golongan ini diamati bertambah stabil kehidupan mereka kerana mereka punyai griya sendiri serta anak-anak dimana berjaya. Mereka terkait tidaklah ukuran kejayaan sebagai pemandu teksi kerana harta yg mereka peroleh termasuk untuk kerjaya hakiki mereka selaku kakitangan atau pesara kerajaan. Tetapi, dari 500 orang di sini., saya sebatas berjumpa beberapa orang sahaja yang saya anggap seperti berjaya. Selain tersebut ramai juga dimana hanya patut makan, berhutang keliling pinggang, teksi akan ditarik berkali-kali setelah itu sentiasa kesempitan wang.

Sebetulnya, http://www.keretasewalarkin.blogspot.com walaupun tidak boleh kaya, pemandu teksi tena boleh sebagai berjaya. Aku ingin kongsikan mengenai salah seorang rakan yang hanya dengan bekerja selaku pemandu teksi beliau boleh membeli sebuah griya, kereta kedua bagi kegunaan isteri di rumah serta membiayai kehidupan family dengan baugs.

Trik dia bisa berjaya?. Semasa aku menumpang teksi beliau (pada 1 thaun 2005 yg lalu) saya menengok 3 perkara di dalam teksi beliau iaitu;

Catatan pendapatan setelah itu belanja harian, Catatan penyenggaraan teksi, Senarai pelanggan serta catatan tempahan,

Inilah perkara yang menyebabkan rakan aku ini mampu memilih rumah sendiri dan hidup berkeluarga melalui agak selesa (sederhana).

Aku berpendapat, seseorang pemandu teksi boleh dianggap berjaya dalam kerjayanya jika capai pendapatan (bersih) sekurang-kurangnya RM2, 500. 00 ke atas sebulan, bisa membeli dalam rumah sendiri hanya pendapatan di atas, bisa memberikan nafkah untuk family termasuk kesihatan serta juga pelajaran bagi anak-anak serta bisa menyimpan sejumlah wang untuk simpanan KWSP serta perlindungan insurans.

Mengambil iktibar melalui kejayaan kenalan saya tadinya tadi, saya ingin menyilakan rakan-rakan pemandu sekalian sebagai turut sama berprofesi pemandu teksi dalam berjaya. Perkara-perkara selanjutnya ada untuk kita bagi berjaya merupakan; instructions

Berpakaian bersih, kemas dan wangi agar pelanggan suka hanya kita, Teksi apleisti jua bersih, kemas dan wangi agar pelanggan selesa, Layan pelanggan dengan sebaik kelihatannya (senyuman, ucapan aluan, buka pintu, angkat plead with masuk/keluar dari bonet dan lain-lain), Promosikan perkhidmatan masyarakat dengan berikan ‘business card’ bagi perkhidmatan ke KLIA, LCCT, Melaka, Genting Highland serta semua destinasi yang dibenarkan (tempahan teruntuk trip dimana dekat kag perlulah ambil sebab merugikan. Kecuali untuk pelanggan tetap dimana selalu ke destinasi jauh). Tetapkan concentrate on harian. Cadangan aku RM200. 00 untuk teksi bajet lalu RM350. 00 tuk teksi eksekutif. Goal harian ini tidaklah bermakna capai goal kita balik tempat tinggal. Ia bermakna selagi ngakl capai concentrate on, gak usah balik. Kalau dah capai targeted, akan tetapi hari masih awal, pulun lah selagi larat…., N lagipun kena ingat, tetao ada hari yang kita tak dapat berprofesi, lebihan sekarang lah yang maka akan menampung kekurangan ini.

referensi :
www.keretasewalarkin.blogspot.com
https://id.wikipedia.org/wiki/Penyewaan

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s